Tekst door: Lucia de vries

Illustratie door: Mars Oosterveld

“Ik maak van mijn hobby mijn werk”

Erica was nog geen vijftig toen ze volgens de samenleving was uitgewerkt. Met een versleten lichaam en te weinig diploma’s op zak zag ze haar kansen als sneeuw voor de zon verdwijnen.
Maar Erica had een belangrijke troef op zak: een grote dosis creativiteit. En daar was In Balans maar wat blij mee.

De economische crisis maakte twaalf jaar geleden een eind aan het werkzame leven van Erica van Unen (61). Een hele overgang voor iemand die vanaf haar veertiende hard had gewerkt. Erica: “Ik viel in een gat. Solliciteerde me suf maar het lukte nergens. Ik was nog geen vijftig en toch al te oud.”
De actieve Hasseltse kreeg bovenop het ontslag nóg een domper te verwerken: haar lichaam bleek versleten. Artrose leidde tot toenemende klachten.

Terwijl ze thuis zat kreeg Erica een idee: had Hasselt geen kringloop waar ze kon werken? Zo kwam ze als vrijwilligster bij Nogus & Nogus terecht. Het werken in de winkel beviel goed; zo goed zelfs dat haar coach suggereerde om ook eens bij In Balans te kijken. “Praat maar eens met Weblicity, dat is misschien wel iets voor jou”, luidde het advies.

Fascinerend beeld
Erica was geen volslagen nieuwkomer op het gebied van grafische vormgeving. Ze ontdekte het op de computer van de kinderen. “Toen er op een gegeven moment eentje in de woonkamer kwam te staan, begon ik er ook mee te spelen. Er stond Photoscape op, waarmee ik foto’s kon bewerken en combineren. Ik vond het fascinerend dat ik verschillende illustraties in één beeld kon vangen”.

Al snel begon ze andere programma’s te downloaden om nieuwe technieken uit te proberen. Stap voor stap leerde ze hoe je het beste iets vorm kan geven.

Behalve het maken van digitale kunst, schilderde Erica. Eén van haar schilderijen toont een ‘power vrouw’ die een kraai op de snavel kust. “Het is een soort van zelfportret. Kraaien symboliseren voor mij vrijheid en kracht. Als kind had ik een tamme kraai, een geweldig intelligent dier, dat je veel aan kunt leren”.

Geen wonder dat het bij Weblicity meteen klikte. “Ik maak van mijn hobby mijn werk, op loopafstand van huis, heerlijk! Dat geluk hebben maar weinigen”, deelt de enthousiaste vormgeefster. Erica leerde bij Weblicity met professionele ontwerpprogramma’s als Photoshop en InDesign te werken. Ze maakt nu ontwerpen voor websites, posters en brochures: “Bij Weblicity wordt rekening gehouden met mijn artrose. Het werk geeft mij de kans om m’n creativiteit verder te ontplooien. Op een professionele manier”.

Extra gemotiveerd
Erica houdt van gezelligheid en geniet van de sfeer op de afdeling. “We gaan als collega’s heerlijk ontspannen met elkaar om. Dat maakt je extra gemotiveerd”.

Het werk bij In Balans bracht letterlijk balans in het leven van de zestiger. “Ik ging op mijn veertiende van school om te gaan werken. Ik werkte overal en nergens. Van interieurverzorgster tot administratief medewerkster, van winkelbediende tot thuiszorgmedewerkster, ik heb het allemaal gedaan. Geen wonder dat mijn lichaam versleten is.”

Erica is inmiddels oma. Knuffelen met haar kleinzoon is wat ze het allerliefste doet. “Maar het is ook fijn om ’s avonds weer dag te kunnen zeggen hoor!”, lacht de trotse oma. Erica beseft dat een betaalde baan op haar leeftijd er niet meer inzit: “Ik kan prima op deze voet verder. Achter de geraniums zitten, dat is zo niet mijn ding.”

Heeft Erica nog dromen? “Jazeker, ik wil mijn huis een nieuw verfje geven. Als alles op orde is, hoop ik lekker mijn hobbies weer op te pakken.”


Vorig verhaal


Volgend verhaal

Top