Tekst door: Lucia de vries

Illustratie door: Mars Oosterveld

“Hier sta ik in mijn kracht”

Marijke Feenstra noemt zichzelf een laatbloeier. De moeder van twee zonen is Ambassadeur van In Balans. Ze is een creatieve duizendpoot, die bij In Balans haar ideale plekje heeft gevonden: “Hier sta ik in mijn kracht.”

Wie bij In Balans binnenstapt ziet twee bijzondere stoelen staan. De zittingen zijn beschilderd met kerktorens, historische huizen, hoge bomen en een rivier. Het zijn vergezichten op Hasselt. Wie het gebouw van In Balans doorloopt ziet overal schilderijen in dezelfde stijl. Ze dragen de handtekening van een creatieve geest; die van Marijke Feenstra.

Marijke (62) vertegenwoordigt als Ambassadeur de organisatie in de buitenwereld, maar ze doet meer: ze is ook de onofficiële gastvrouw en interieurontwerper. Marijke zorgt wekelijks voor een bloemetje of plantje, een passende decoratie en een nieuw kleedje op de tafels. Als ze even de tijd heeft beurt ze iemand op die in de put zit of breit een kussen voor het kledingatelier.

Vis in het water
Marijke voelt zich bij In Balans als een vis in het water. “Hier mag ik zijn wie ik ben. Er is bij In Balans oog voor de menselijke maat. Mensen die elders niet meekomen worden hier gerespecteerd.” Dat is aan de medewerkers te zien, zegt Marijke: “Ik zie hier regelmatig mensen met gebogen hoofd binnen lopen en met stralende ogen vertrekken.”
Voor Marijke zijn die normen en waarden zeer belangrijk. Want ze heeft het wel eens anders meegemaakt. “Er is niets wat me zo zeer doet als een gebrek aan medemenselijkheid.”

Marijke is vaak afgeknapt op ‘onmenselijke’ wet- en regelgeving. Maar ze is er ook sterker van geworden, vooral na haar scheiding. “Ik heb als alleenstaande moeder echt voor mijn kinderen moeten knokken. Ik heb geleerd een ingang te vinden, ook bij ambtenaren, en dan aan te geven wat ik wil.”

Marijke gelooft in positief communiceren. “Ik benader mensen met een bochtje. Eerst een compliment geven en dan zorgvuldig uitleggen wat ik wil dat ze doen.” Die ervaring komt Marijke ook in haar functie als Ambassadeur goed van pas.

Regie over het leven
Marijke groeide op in Drenthe, waar ze beschermd werd opgevoed. Ze voelde zich het meest thuis in Limburg, waar ze liefdevol werd opgenomen in het grote tuindersgezin van haar tante. Daar sliep ze in een blokhut en leerde bloemstukjes maken. Ook leerde ze er omgangsvormen. Marijke: “Ik vond de sfeer in Limburg positief en ik had het gevoel er gewoon bij te horen.”

Marijke heeft haar verleden verwerkt. “Je kan alles omdraaien zolang je de juiste handvaten hebt”, zegt de jeugdige zestiger. Een van haar handvaten is het richten op de mooie kanten van het leven. Marijke vermijdt het wereldnieuws. “Ik houd zelf de regie. Ik kies zelf uit wat ik wil zien. Het streeknieuws en wat mooie programma’s. Rust in het hoofd en goed naar mijn lichaam luisteren is voor mij de essentie”, aldus de ambassadeur.

Geen onderscheid
Marijke vertrouwt op haar hart en gevoel, ook in haar werk bij In Balans: “Ik ben geen hulpverlener maar voel aan wie wel een opbeurend woord kan gebruiken. Daar maak ik dan tijd voor. Soms vertel ik iets over mijn eigen kwetsbare periode en hoe ik daar uit ben gekomen.”
Dat doet Marijke bij iedereen, zonder aanzien van persoon. “Ik ken geen onderscheid. Of het nou de burgemeester is of een stagiair, het is me om het even.”

Marijke wil blijven leren: “Ik wil meegaan met mijn tijd en mezelf blijven uitdagen. We zijn allemaal mensen met onze eigen kwaliteiten. Samen staan we sterk.”


Vorig verhaal


Volgend verhaal

Top